Akcja Nazywam Się Miliard/One Billion Rising po raz trzeci w Zawierciu.

Główne wydarzenie odbędzie się w dniu 07.02.2019r. o godz 15:30 na Fontannach Centrum – Pl. Jana Pawła II w Zawierciu.

Próby choreograficzne do piosenki „Tańczę bo mam dość” poprowadzą instruktorki ze Studia Tańca i Fitness Eu4ya – Justyna Gajda – Sieradzka oraz Natalia Zagórska

Próby odbędą się:

One Billion Rising to ogólnoświatowy protest w formie tańca, który zwraca uwagę na przemoc wobec dziewcząt i kobiet, przede wszystkim na najbardziej drastyczny, wciąż lekceważony jej przejaw – przemoc seksualną.

Dlatego w 2019 roku tematem wiodącym akcji Nazywam się Miliard/ One Billion Rising w Polsce jest kwestia zgody na kontakty intymne.

Wiele krajów zmieniło swoje prawo dotyczące przemocy seksualnej, uznając że seks bez wyraźnej zgody jest gwałtem.
To bardzo ważne zmiany. W Polsce cały czas to kobieta/ dziewczyna musi udowodnić, że powiedziała wystarczająco głośno i wyraźnie „nie”, aby udowodnić winę gwałciciela.  A jeśli spała, albo ktoś jej wrzucił pigułkę gwałtu? Jak mogła to zrobić?

Tylko „tak” oznacza zgodę na seks, a „nie” znaczy „nie”. To musi się stać oczywiste.

Do tegorocznej akcji dołączyli już: Zespół Szkół i Placówek m. H. Kołłątaja w Zawierciu, I Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. S. Żeromskiego w Zawierciu, Zespół Szkół im. R. Gostkowskiego w Łazach, Stowarzyszenie Mężczyźni Przeciw Przemocy, Strajk Kobiet/Zwiercie, Zakład Poprawczy i Schronisko dla Nieletnich w Zawierciu

Patronat honorowy objął Prezydent Miasta Zawiercie – Pan Łukasz Konarski.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: zawiercianskie.pl, radio Zawiercie, portal kulturalnezawiercie.pl, iTV Zawiercie, Zawiercie nasze miasto, Kurier zawierciański

Koordynatorem akcji w Polsce jest fundacja Feminoteka we współpracy z Antyprzemocową Siecią Kobiet

Organizatorem akcji w Zawierciu jest Fundacja z Pomysłem

Wydarzenie odbywa się dzięki wsparciu Fundacji im. S. Batorego.