Jak reagować na przemoc

szkolenie podstawowe dla osób pracujących  z dziećmi  i młodzieżą

Program szkolenia:

1. Przemoc w rodzinie: diagnoza zjawiska, rozpoznawanie przemocy wobec dzieci                 i młodzieży.
  2. Zjawiska dyskryminacji, hejtu, mowy nienawiści, cyberbulingu, sextingu, przemocy wobec kobiet, przemocy seksualnej.
  3. Reagowanie na przemoc: procedura interwencji w przypadku krzywdzenia dziecka, prawa i obowiązki pracowników placówek szkolno-wychowawczych.
  4. Spotkanie ze specjalistką/specjalistą z Zespołu Interdyscyplinarnego – przedstawienie roli Zespołu Interdyscyplinarnego w systemie przeciwdziałania przemocy, przekazanie uczestnikom konkretnych informacji na temat procedury „Niebieskie Karty”

Czas trwania szkolenia – 6 godzin zegarowych

Ilość uczestników – 12

Udział bezpłatny – decyduje kolejność zgłoszeń

Organizator zapewnia posiłek, kawę, herbatę

Prowadzący szkolenie:

Monika Nowińska – członek zarządu Fundacji z Pomysłem, pedagog i psychoterapeuta                 w Poradni Psychologiczno Pedagogicznej w Dąbrowie Górniczej. Absolwentka Wydziału Pedagogiki i Psychologii w Katowicach oraz Krakowskiego Centrum Psychodynamicznego                        w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychodynamicznej. W ramach praktyki prywatnej prowadzi Gabinet Psychoterapii i Edukacji w Zawierciu. Przez kilka lat przewodnicząca Zespołu Interdyscyplinarnego d/s Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie w Łazach.

Adam Witkowicz – wiceprezes zarządu Fundacji z Pomysłem, prawnik, kurator zawodowy wykonujący orzeczenia w sprawach karnych w Sądzie Rejonowym w Zawierciu. Przez wiele lat społecznie udzielał porad prawnych w punktach konsultacyjnych dla osób doznających przemocy w rodzinie, członek Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Zespołu Interdyscyplinarnego d/s Przeciwdziałania Przemocy w Łazach. Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Mężczyźni Przeciw Przemocy. W 2014 r. odznaczony Wyróżnieniem Białej Wstążki w kategorii Wymiar Sprawiedliwości przyznawanej przez Fundację Porozumienie Bez Barier oraz Centrum Praw Kobiet.